Ο λογαριασμός μου
Σπουδές - ΔΠΜΣ Προστασία Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού
15726
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15726,page-parent,bridge-core-3.0.1,translatepress-el,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.3,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-31

ΣΠΟΥΔΕΣ

Το ΔΠΜΣ

Το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. με τη συμμετοχή των Τμημάτων Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών, Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης, ιδρύθηκε και λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 1998-1999 με βάση την Υπουργική Απόφαση ΦΕΚ 354/14-04-1998 τ.Β΄, με τίτλο: Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση Mνημείων Πολιτισμού. Επανιδρύθηκε σύμφωνα με απόφαση της αρ. 2958/12&13-4-2018 Συνεδρίασης της Συγκλήτου του ΑΠΘ (ΦΕΚ 3274/08-08-2018, τ.Β΄).

 

Το ΔΠΜΣ απονέμει:
Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (ΜΔΕ) στην Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού
με δύο Ειδικεύσεις:
α) Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση Αρχιτεκτονικών Μνημείων
β) Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση Έργων Τέχνης και Μηχανισμών

Κύριο χαρακτηριστικό του Προγράμματος είναι η διεπιστημονικότητα όσον αφορά τους διδάσκοντες, τα μαθησιακά αντικείμενα και την προσέγγιση των προβλημάτων.

Οι γενικοί σκοποί του ΔΠΜΣ είναι η προαγωγή των γνώσεων στο συγκεκριμένο αντικείμενο, η ανάπτυξη της έρευνας σε συναφείς επιστημονικές περιοχές, η κάλυψη των αναγκών σε διοικητικά, τεχνικά και επιστημονικά στελέχη μεταπτυχιακού επιπέδου.

Η καθοδηγητική φιλοσοφία του ΔΠΜΣ είναι να εξασφαλίσει στους μεταπτυχιακούς φοιτητές σταθερά θεμέλια, βασικές αρχές, γνώσεις και μεθόδους που θα τους καταστήσουν ικανούς για συνεχή εκπαίδευση, βελτίωση και δημιουργία καινοτομικού πνεύματος, με την εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών. Βασιζόμενοι σ΄ αυτήν τη φιλοσοφία, οι διδάσκοντες θα χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους που θα περιλαμβάνουν εφαρμοσμένη έρευνα, μελέτες περιπτώσεων, προσομοιώσεις με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών κτλ. Τμήμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας αποτελεί η πρακτική άσκηση των φοιτητών σε θέματα της ειδίκευσής τους.

 

Υποχρέωση όλων των συντελεστών λειτουργίας του ΔΠΜΣ είναι η διασφάλιση της ποιότητας και της συνεχούς βελτίωσης σε κάθε δραστηριότητα και, κυρίως, στο πρόγραμμα σπουδών, στην εκπαιδευτική διαδικασία, στην έρευνα και στις συνεργασίες με αντίστοιχα Προγράμματα και Κέντρα του εσωτερικού και του εξωτερικού.

 

Η διάρκεια σπουδών για την απονομή του μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στην Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού είναι τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Το τελευταίο εξάμηνο διατίθεται για την εκπόνηση, συγγραφή και παρουσίαση από τον μεταπτυχιακό φοιτητή/τρια της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας.

Επισπεύδον Τμήμα

Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

Πρόεδρος

καθηγήτρια Αλκμήνη Πάκα

Διευθύντρια

αναπληρώτρια καθηγήτρια Αρακαδάκη Μαρία

Το ΔΠΜΣ απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (ΜΔΕ) στην Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού με δύο κατευθύνσεις:

Οι χώροι του μεταπτυχιακού