Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΜΟΥ

Ε23

A' Κατεύθυνση and Επιλογής - Β’ εξάμηνο

Ε23

Βιομηχανική Κληρονομιά

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Η βιομηχανική κληρονομιά είναι τα κατάλοιπα του βιομηχανικού πολιτισμού που έχουν ιστορική, τεχνολογική, κοινωνική, αρχιτεκτονική ή επιστημονική αξία. Η έννοια της Βιομηχανικής Κληρονομιάς εμπεριέχει ένα σύνολο κατασκευών και αντικειμένων (κτίρια, κατασκευές, μηχανές, εξοπλισμό, γραπτά ή προφορικά αρχεία κ.ά.), που όλα της αξίζουν να τεκμηριωθούν, διότι συνεισφέρουν στη γνώση της ιστορίας των παραγωγικών δραστηριοτήτων μιας χώρας ή μιας περιοχής. Το ζητούμενο σήμερα σε διεθνές επίπεδο, είναι πώς οι εγκαταλελειμμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, συνήθως περικυκλωμένες και αποκομμένες από τον σύγχρονο αστικό ιστό, θα ενσωματωθούν σ’ αυτόν, θα διατηρήσουν τον ιστορικό και αρχιτεκτονικό της χαρακτήρα, και ς θα αποτελέσουν επαναχρησιμοποιούμενες πυρήνες για τη μελλοντική ανάπτυξη των πόλεων.

 

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

Στα μαθήματα θα αναπτυχθούν οι παρακάτω ενότητες:

1. Η βιομηχανική κληρονομιά ως τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς, εννοιολογικό πλαίσιο Κατηγορίες βιομηχανικής κληρονομιάς: α. φυσικοί τόποι βιομηχανικής εκμετάλλευσης/ βιομηχανικό τοπίο, β. βιομηχανικά κτίρια- συγκροτήματα, γ. μηχανές/ εργαλεία/ τελικά προϊόντα, δ. μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς, ε. εργατικές κατοικίες. Οι αξίες της βιομηχανικής κληρονομιάς : διδακτικές / didactic, οικουμενικές / universal, κοινωνικές / social, τεχνολογικές / technological, επιστημονικές / scientific, αισθητικές / aesthetic, αρχιτεκτονικές / architectural, κατασκευαστικές / structural.

2. Διαμόρφωση και εξέλιξη των απόψεων για την ανάγκη διατήρησης της βιομηχανικής κληρονομιάς (ιστορική, κοινωνική, οικονομική προσέγγιση). Το Ιστορικό της διατήρησης της Βιομηχανικής Κληρονομιάς

3. Διεπιστημονική προσέγγιση. Η συμβολή των διαφόρων επιστημονικών πεδίων στην ανάλυση, καταγραφή και προστασία της βιομηχανικής κληρονομιάς

4. Η σπουδαιότητα της αναγνώρισης, καταγραφής και έρευνας

5. Διεθνές νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της βιομηχανικής κληρονομιάς, ως αναπόσπαστο τμήμα του συνόλου της πολιτιστικής κληρονομιάς.

6. Η ελληνική εμπειρία και το καθεστώς προστασίας της βιομηχανικής κληρονομιάς στη χώρα της.

7. Διεθνείς τάσεις για την προστασία και επανάχρηση των εγκαταλειμμένων βιομηχανικών εγκαταστάσεων

8. Παρουσίαση παραδειγμάτων αποκατάστασης και επανάχρησης ιστορικών βιομηχανικών εγκαταστάσεων

 

ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ, ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Οι ειδικοί παρέχουν διαλέξεις, σχετικά με την αποκατάσταση των κτιρίων και των συνόλων βιομηχανικής κληρονομιάς. Μεταξύ των ειδικών θα υπάρχουν επαγγελματίες με αναγνωρισμένο έργο, εκπρόσωποι φορέων όπως το Υπουργείο Πολιτισμού κ.λπ.

 

Βασική Βιβλιογραφία

  1. Slotta, R., Εισαγωγή στη Βιομηχανική Αρχαιολογία, Πολιτιστικό Τεχνολογικό Ίδρυμα ΕΤΒΑ, Αθήνα 1992.
  2. Alfrey,  J. και Putnam, T., Η Βιομηχανική Κληρονομιά, Διαχείριση Πόρων και χρήσης, Πολιτιστικό Τεχνολογικό Ίδρυμα ΕΤΒΑ, Αθήνα 1996.
  3. Cantacuzzino, Sh., Re/Architecture, Old Buildings / New Uses, Thames and Hudson, Λονδίνο 1989 (NA2793-C36, 1989).
  4. Powell, K., Architecture Reborn, The Conservation and Reconstruction of Old Buildings, Laurence King Publishing, Λονδίνο 1999 (ΤΗ3401-P6,1999).
  5. Stratton, M., Industrial Buildings, Conservation and Regeneration, E & FN Spoon, Λονδίνο 2000 (ΤΗ4511-Ι47,2000).
  6. Latham, D., Creative Re-Use of Buildings, v. 1, Donhead Publishing Ltd, Shaftesbury 2000 (NA2793-C377, 2000, v. 1).
  7. Latham, D., Creative Re-Use of Buildings v. 2, Donhead Publishing Ltd, Shaftesbury 2000 (NA2793-C377, 2000, v. 2).

 

Διάλεξεις

Κ. Αδαμάκης

Α. Πρέπης

Α. Χατζηγώγας

 

Υπεύθυνος μαθήματος Νομικός Μιχαήλ-Κωνσταντίνος,
Δούση Μαρία
Εξάμηνο Β
Πιστωτικές μονάδες 2,0
Ώρες διδασκαλίας 12
Διδάσκοντες Νομικός Μιχαήλ-Κωνσταντίνος Δούση Μαρία
Τρόπος εξέτασης Παράδοση-παρουσίαση εργασίας
Σύνδεσμος ΜΟΔΙΠ