Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΜΟΥ

Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία

Διπλωματική Εργασία - Γ' εξάμηνο and Διπλωματική Εργασία - Γ' εξάμηνο

Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία

Για την εκπόνηση Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας (Μ.Δ.Ε) η Συντονιστική Επιτροπή ύστερα από αίτηση του υποψηφίου σε καθορισμένες ημερομηνίες, στην οποία αναγράφεται ο προτεινόμενος τίτλος της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας, ο προτεινόμενος επιβλέπων και επισυνάπτεται περίληψη της προτεινόμενης εργασίας, ορίζει τον επιβλέποντα αυτής και συγκροτεί Τριμελή Εξεταστική Επιτροπή για την έγκριση της εργασίας, ένα μέλος της οποίας είναι ο επιβλέπων.

Δικαίωμα επίβλεψης διπλωματικών εργασιών έχουν οι διδάσκοντες των κατηγοριών, όπως αυτές περιγράφονται στο άρθρο 83 του ν. 4957/2022:

α. Μέλη Δ.Ε.Π., Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.), Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) και Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) του Τμήματος ή άλλων Τμημάτων του ίδιου ή άλλου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) ή Ανώτατου Στρατιωτικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Σ.Ε.Ι.), με πρόσθετη απασχόληση πέραν των νόμιμων υποχρεώσεών τους, αν το Δ.Π.Μ.Σ. έχει τέλη φοίτησης,

β. ομότιμους Καθηγητές ή αφυπηρετήσαντα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος ή άλλων Τμημάτων του ιδίου ή άλλου Α.Ε.Ι.,

γ. συνεργαζόμενους καθηγητές,

δ. εντεταλμένους διδάσκοντες,

ε. επισκέπτες καθηγητές ή επισκέπτες ερευνητές,

στ. ερευνητές και ειδικούς λειτουργικούς επιστήμονες ερευνητικών και τεχνολογικών φορέων του άρθρου 13Ατου ν. 4310/2014 (Α’ 258) ή λοιπών ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

Τα μέλη της Τριμελούς Εξεταστικής Επιτροπής πρέπει να έχουν την ίδια ή συναφή επιστημονική ειδικότητα με το γνωστικό αντικείμενο του Δ.Π.Μ.Σ.

Η εκπόνηση της Μ.Δ.Ε. διέπεται από τον Κώδικα Ακαδημαϊκής Δεοντολογίας του Α.Π.Θ. Κάθε δημιουργός ή συν-δημιουργός οποιουδήποτε πνευματικού έργου δικαιούται να αναφέρεται και να αναγνωρίζεται ως τέτοιος, απολαμβάνοντας και τα περιουσιακά και ηθικά δικαιώματα/εξουσίες που απορρέουν από το συγκεκριμένο έργο. Κατ’ εξαίρεση, αν το πρωτότυπο πνευματικό δημιούργημα («έργο») είναι το τελικό εξαγόμενο αμειβόμενου ερευνητικού έργου, το οποίο έχει ανατεθεί από φορέα εκτός Α.Π.Θ., τα περιουσιακά δικαιώματα του δημιουργού ή των συν-δημιουργών μπορεί να περιορίζονται βάσει των όρων της σύμβασης με την οποία ανατίθεται το εν λόγω ερευνητικό έργο, ενώ τα ηθικά δικαιώματα παραμένουν στον δημιουργό ή τους δημιουργούς, υποκείμενα στους αναγκαίους -για την εκμετάλλευση/οικονομική αξιοποίηση του παραχθέντος πνευματικού δημιουργήματος- συμβατικούς περιορισμούς.

Για την παρουσίαση της Μ.Δ.Ε. προβλέπεται η θετική εισήγηση της Τριμελούς Εξεταστικής Επιτροπής. Η υποστήριξη της Μ.Δ.Ε. πραγματοποιείται δημόσια και ορίζεται συγκεκριμένη ημερομηνία και τόπος. Μετά την υποστήριξη της Μ.Δ.Ε. συντάσσεται πρακτικό στο οποίο αναφέρεται ο επιμέρους βαθμός κάθε μέλους της Τριμελούς Εξεταστικής Επιτροπής, ο μέσος όρος της βαθμολογίας καθώς και τυχόν παρατηρήσεις ή επισημάνσεις. Κατόπιν της έγκρισής της από την Επιτροπή, τα στοιχεία της Μ.Δ.Ε. αναρτώνται υποχρεωτικά στο διαδικτυακό τόπο του Δ.Π.Μ.Σ..

Αν η κρίση της Μ.Δ.Ε. είναι αρνητική, ο μεταπτυχιακός φοιτητής μπορεί να υποβάλλει την εργασία του ενσωματώνοντας τις επισημάνσεις για τη βελτίωσή της σε χρονικό διάστημα που ορίζει η Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή. Αν και η δεύτερη κρίση είναι αρνητική, ο μεταπτυχιακός φοιτητής χάνει το δικαίωμα απονομής του Δ.Μ.Σ..

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αν υφίσταται αντικειμενική αδυναμία ή σπουδαίος λόγος, είναι δυνατή η αντικατάσταση του επιβλέποντα ή μέλους της Τριμελούς Εξεταστικής Επιτροπής καθώς και αλλαγή του θέματος της Μ.Δ.Ε. μετά από απόφαση της Επιτροπής Προγράμματος Σπουδών του Δ.Π.Μ.Σ..

Οι μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες είναι ατομικές, αυτοτελείς επιστημονικά, πρωτότυπες και έχουν συνθετικό ή ερευνητικό χαρακτήρα.

Λόγω των ιδιαιτεροτήτων που προκύπτουν από τη διατμηματική σύνθεση του ΠΜΣ, δεν είναι δυνατή η αναλυτική περιγραφή της έκτασης και του περιεχομένου των εργασιών (σχέδια, πίνακες, διαγράμματα, κείμενα). Η έκταση, η γραμματοσειρά, ο τρόπος συγγραφής και οτιδήποτε άλλο σχετικό με τη δομή της καθώς και χρονοδιάγραμμα διορθώσεών της, καθορίζεται από τον επιβλέποντα και τα μέλη της τριμελούς εξεταστικής επιτροπής.

Κατά τη διάρκεια του Β’ εξαμήνου ο μεταπτυχιακός φοιτητής ετοιμάζει από κοινού με τον ορισθέντα επιβλέποντα καθηγητή ένα προκαταρκτικό διάγραμμα εργασίας για την εκπόνηση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας. Στο διάγραμμα αυτό προσδιορίζεται το θέμα που θα μελετηθεί, ο οργανισμός με τον οποίον ενδεχομένως θα γίνει η απαραίτητη συνεργασία, η μεθοδολογία και η βιβλιογραφία που θα χρησιμοποιηθεί.

Κατά την εκπόνηση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας ο μεταπτυχιακός φοιτητής ενημερώνει τον επιβλέποντα καθηγητή, ο οποίος παρακολουθεί αν τηρούνται οι στόχοι και οι προδιαγραφές της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας.

Οι Μεταπτυχιακές Διπλωματικές Εργασίες εξετάζονται στις εξεταστικές περιόδους Φεβρουαρίου, Ιουνίου και Σεπτεμβρίου του δευτέρου έτους σπουδών. Κατ΄ εξαίρεση και κατόπιν τεκμηρίωσης με απόφαση της Ε.Π.Σ. επιτρέπεται η εξέταση της διπλωματικής εργασίας έως και τρία εξάμηνα αργότερα. Σε περίπτωση απόρριψης ή μη παρουσίασης δίνεται μια τελευταία δυνατότητα παρουσίασης της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας κατά τις εξεταστικές περιόδους της επόμενης διετίας.

Η γλώσσα συγγραφής και εξέτασης των διπλωματικών εργασιών είναι η ελληνική. Εξαίρεση αποτελούν ο τίτλος και η περίληψη τα οποία θα πρέπει να είναι μεταφρασμένα και στην αγγλική. Σε ειδικές περιπτώσεις, όπου για αντικειμενικούς λόγους είναι αναγκαία η συγγραφή της διπλωματικής εργασίας στην αγγλική γλώσσα, μπορεί να διατυπωθεί αίτημα στην Ε.Π.Σ., η οποία και θα αποφασίσει σχετικά. Στην περίπτωση θετικής απόφασης, απαιτείται ο τίτλος και η εκτεταμένη περίληψη στην ελληνική.

Για την παραλαβή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών απαιτείται η εξόφληση των τελών φοίτησης, η κατάθεση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας σε ηλεκτρονική μορφή στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ και στην τριμελή εξεταστική επιτροπή και σε έντυπη μορφή στην Γραμματεία του Δ.Π.Μ.Σ, συνοδευόμενη από Υπεύθυνη Δήλωση ότι δεν εμπεριέχονται σε αυτήν στοιχεία λογοκλοπής.

Τύπος μαθήματος Υποχρεωτικό
Πιστωτικές μονάδες 30