Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΜΟΥ

Πουλή Παρασκευή

Δρ. Φυσικός, Ειδικός Λειτουργικός Επιστήμονας Β’, στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΗΔΛ-ΙΤΕ)

Πουλή Παρασκευή

H Δρ Παρασκευή Πουλή είναι ΕΛΕ Β’ (Ειδική Λειτουργικός Επιστήμων) στο ΙΗΔΛ-ΙΤΕ, υπεύθυνη της δραστηριότητας που αφορά στην εφαρμογή προηγμένων τεχνολογιών λέιζερ στη συντήρηση και καθαρισμό έργων τέχνης και αρχαιοτήτων. Είναι κάτοχος πτυχίου Φυσικής (1995) από το Α.Π.Θ. και διδακτορικού διπλώματος στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο του Loughborough, UK (2000).

Τα επιστημονικά ενδιαφέροντα της ομάδας της στοχεύουν: α) στη μελέτη της αλληλεπίδρασης ακτινοβολίας λέιζερ με την ύλη με στόχο την επιλεκτική αφαίρεση υλικών, με έμφαση εφαρμογές καθαρισμού σε αντικείμενα και μνημεία Πολιτισμικής Κληρονομιάς (ΠΚ), β) στην παρακολούθηση και τον έλεγχο της διαδικασίας καθαρισμού με συνδυαστική εφαρμογή άλλων αναλυτικών και διαγνωστικών τεχνικών που βασίζονται σε τεχνολογία λέιζερ (φασματοσκοπίες LIBS, LIF κλπ.), ολογραφική συμβολομετρία, πολυφασματική απεικόνιση, κλπ.).

Είναι υπεύθυνη για τη συμμετοχή του ΙΗΔΛ-ΙΤΕ στο έργο CALLOS (ανοιχτή Καινοτομία στον Πολιτισμό 2020-23) και παλαιότερα στα Ευρωπαϊκά HERACLES (H2020, 2016-19) και PROMET (FP5, 2003-08). Παράλληλα έχει ενεργό συμμετοχή στην υλοποίηση άλλων ερευνητικών έργων του ΙΗΔΛ-ΙΤΕ, όπως τα ευρωπαϊκά Η2020-IPERIONHS, H2020-IPERION-CH, FP7-CHARISMA, και τα εθνικά POLITEIA-IΙ (ΚΡΗΠΙΣ-ΙΙ, 2018-20), ΠΟΛΙΤΕΙΑ-Ι (ΚΡΗΠΙΣ-Ι, 2013-15), LASTOR (2002-05) και MOBILART.

Το ερευνητικό της έργο έχει παρουσιασθεί σε περισσότερες από 60 επιστημονικές δημοσιεύσεις ενώ αριθμεί πάνω από 800 αναφορές. Είναι από το 2009 μέλος της διεθνούς επιστημονικής επιτροπής της κοινότητας LACONA και από το 2012 οργανώνει τα εξειδικευμένα θερινά σχολεία του ΙΗΔΛ-ΙΤΕ “OPTO-CH” με θέμα την εφαρμογή των λέιζερ στη μελέτη και συντήρηση της ΠΚ. Από το 2001 είναι, εκ μέρους του ΙΗΔΛ-ΙΤΕ, επιστημονικώς υπεύθυνη για την εφαρμογή των καθαρισμών με λέιζερ στα μνημεία και γλυπτά της Ακρόπολης (Δυτική Ζωφόρος του Παρθενώνα, Νότια Πρόσταση του Ερεχθείου, Καρυάτιδες στο Μουσείο κλπ.). Το 2012 η συνεργασία του Μουσείου της Ακρόπολης και του ΙΗΔΛ-ΙΤΕ για την συντήρηση των Καρυατίδων με λέιζερ και ειδικά η παρουσίαση της διαδικασίας στο ευρύ κοινό βραβεύθηκε από το διεθνές Ινστιτούτο Συντήρησης (IIC) με το βραβείο Keck ως «μια μοναδική σύνδεση μεταξύ της αρχαίας και σύγχρονης Ελλάδας».

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

B3.1 B' Κατεύθυνση and Β’ εξάμηνο Εισαγωγή στις Διαγνωστικές Μεθόδους (Μη-και Μικρο-καταστρεπτικές). Οπτική Μικροσκοπία. Ηλεκτρονική Μικροσκοπία. Μικροσκοπία Ατομικών Δυνάμεων. Lasers